Este bine sa bei cafea? (partea I)

cafeaTe-ai gandit vreodata ce este cafeaua? De unde vin boabele de cafea? Daca este sanatos sa bei sau nu? Ma bucur ca ai ajuns aici. Sa clarificam cateva lucruri:

In fiecare zi pe Pamanat se consuma 300 de tone de cafea, deci cam o cescuta de cafea pentru fiecare barbat, femeie ori copil. Cel mai mare cumparator de cafea este SUA, si trebuie sa importe toata cafeaua din alte parti ale lumii, caci arborii de cafea pot creste in proportii comerciale doar intre tropicul racului si al capricornului (numita si zona cafelei). Cu toate astea, SUA este cel mai mare cumparator doar pentru ca are o populatie foarte mare altfel, cei mai entuziasti bautori de cafea vin din tarile urmatoare: 5. Olanda, 4. Danemarca, 3. Islanda, 2. Norvegia, si desigur, campioana lumii, 1. Finlanda (unde se bea de 3 ori mai multa cafea/ cap de locuitor ca in Romania).

cafeaPentru a obtine cafeaua, albinele trebuie mai intai sa polenizeze florile, ca apoi acele flori sa se dezvolte in boabe rosii (fructele). Spre deosebire de alte produse pe care le cultivam (ex: grau), boabele de cafea nu sunt la fel de cooperante – fructele nu se coc in acelasi timp, deci trebuie culese manual iar apoi sortate. Odata sortate, bobitele de cafea sunt scoase din interiorul fructului, iar apoi sunt uscate, incalzite, macinate, puse in apa clocotita, pentru ca in final sa rezulte mult prea cunoscuta cafea. Pentru o singura cescuta de cafea sunt necesare in jur de 40 de bobite de cafea.

cafea toxicaDar de ce sunt bobitele de cafea in fructele respective de la bun inceput?, caci nu este ca si cum arborii de cafea vor ca oamenii sa taie tot si sa comita un Holocaust in ceea ce priveste cresterea lor. Desigur, arborii nu vor si nu simt nimic, asa ca au dezvoltat cofeina (produs chimic) pentru a scapa de insecte (deci este un insecticid – ca cel gasit in popularele produse Raid). Daca aceste insecte au parte de cel mai mare extaz cu putinta, dupa ce isi primesc super-doza de cofeina.. nu s-a aflat inca. In orice caz, arborii au creat aceasta substanta cat sa fie letala pentru insectele de 1 gram si nu pentru un tip de 80.000 de ori mai greu ca un gandacel. Dar daca vrei sa stii neaparat.. pentru ca tu sa ai 50% sanse de deces, ar trebui sa bei o cafea pentru fiecare kg pe care il ai.

Citeste si:  Transportul mobilei atunci cand te muti

About author View all posts

Vlad

Mr. KnowItAll - Aveti nevoie de ajutor? Aveti nevoie de indrumare? Inca nu stiti la cine sa apelati? Mr. KnowItAll va ofera un raspuns la toate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *