Ce s-ar intampla daca te-ai trezi maine dimineata, ai arunca o privire la ceas, ti-ai scoate un picior de sub patura si nu ai sti daca te vei putea scula sau nu? Imagineaza-ti ca gandesti: Ma intreb daca piciorul meu va atinge podeaua sau o va lua spre tavan!?
Absurd? Da, pentru ca stim ca exista o lege care functioneaza si se aplica tuturor, fie ca o intelegem sau nu. Gravitatea exista, fie ca tu crezi sau nu. Nu poti s-o pipai, nu poti s-o mirosi, nu poti s-o gusti, nu poti s-o auzi si totusi ea exista.
Exista anumite principii precise in domeniul motivatiei umane, ale succesului si esecului, care au actionat in viata ta chiar de cand te-ai nascut si vor continua sa actioneze pana in ziua in care vei muri. Tragedia pe care o observ in viata multor oameni este accea ca nu li s-a spus care sunt aceste principii si nu li s-a explicat cum le pot folosi in benificiul lor.
Bineinteles aceste principii nu sunt obligatoriu de integrat in VIATA TA.
La fel cum nu e obligatoriu ca TU sa ai succes in viata asta.
La fel cum nu e obligatoriu ca TU sa ai bani in viata asta.
La fel cum nu e obligatoriu ca TU sa ai FEMEI (iti scriu mare ca stiu ca te doare asta) in viata TA.
La fel cum nu e obligatoriu ca TU sa fi sanatos si sa ai o familie unita.
Unii oameni au impresia ca e obligatoriu ca ei sa primeasca lucrurile astea frumoase in viata, DAR NUUU este, din pacate pentru unii dintre noi.
Si uite ca incetul cu incetul incepi sa iti dai seama, DE CE, unii oameni au succes si altii nu.
Cateva principii, usoare, dar nu simple iti pot imbunatati viata in bine!
Asa ca te rog fi atent la ce urmeaza sa citesti deoarece SUCCESUL TAU, depinde doar de TINE.
“Succesul nu este negociabil”
Acest principiu al daruirii bineinteles este usor dar nu simplu de aplicat si se sintetizeaza in declaratia “Daruieste si vei primi”. Oamenii numesc acest principiu in diferite moduri: legea actiunii si reactiunii; legea atractiei si respingerii; legea cauzei si efectului. Cel mai des se vorbeste despre legea semanatului si culesului.
Daca semeni porumb, culegi porumb. N-am vazut niciodata sa creasca ridichi daca semeni boabe de porumb. Daca semeni orz, culegi orz. Dar daca semeni ura, ce vei culege? Dar daca semeni iubire, ce se va intampla?
Sunt sigur ca ai auzit ca este mai bine sa oferi decat sa primesti. Dar oare este adevarat?
Si cum sa daruiesti daca tu nu ai suficient pentru tine? Motivul pentru care nu poti oferi este faptul ca nu ai.
Dar tocmai alegerea de a darui altora, este cea care te face sa realizezi ca de fapt ai avut mereu.
Un mistic ca Sf. Francisc spunea “Noi primim prin ceea ce oferim“. Este doar un slogan spiriual frumos?
Exista o zona in creierul nostru numita “sistemul limbic” care nu se raporteaza la timp si nici la obiecte. Acesta nu face diferenta intre tine si ceilalti si nu are notiunea de trecut, prezent sau viitor. Aceasta zona fara timp si spatiu din creierul meu, primeste ceea ce eu ofer pentru ca el nu stie ce anume iese sau ce anume intra.
Acum cateva zile mergeam la o intalnire in oras dar persoana cu care trebuia sa ma intalnesc a spus ca intarzie 20 de minute. M-am asezat pe o banca si langa mine a venit un om mai invarsta, se vedea pe el ca e destul de sarac. Nu era cersetor deoarece nu a cerut absolut nimic. Am inceput sa vorbesc cu dansul, si mi-a povestit ca fica sa este bolnava de cancer si pana acum cateva zile s-a chinuit sa stranga 10 000 de euro pentru o operatie in Franta. Omul nu mi-a cerut nimic, stransese deja banii pentru operatie dar parca ceva m-a indemnat sa il ajut cu ceva. Am scos 10 ron si i-am intins. Omul nu a inteles de ce ii dau bani deoarece nu a cerut nimic. I-am spus ca asa simt sa ii dau acesti bani. Intamplator cu acest om am vorbit si despre firma de constructii a lui taicamiu care momentan e intr-o situatie de criza. Ce credeti ca s-a intamplat peste 2 zile? Omul acesta a aparut la firma la taicamiu cu un om care doreste sa isi deschida o fabrica de mobila si are nevoie de foarte multe instalatii. De unde il cunostea pe ala? HABAR N-AM.
Orice creezi tu pentru altcineva este experimentat mai intai de corpul tau. Prin urmare cand indrepti rugaciunile tale, sau gandurile si emotiile tale de liniste si impacare catre cei dragi, in partea cealalta a lumii sau intre tari, TU INSUTI experimentezi acea impacare si acel sentiment de bine. Si in acest fel vezi inca odata ca a oferi inseamna defapt a primi.
Deci daca critici alte persoane, creierul tau nu stie cui ii este adresata critica si o primesti direct. Oferind compasiune catre o alta persoana acea parte a creierului nu stie catre cine este indreptata si o primesti. Creierul intodeauna primeste ca un dar pentru sine, ceea ce este adresat altuia.
Noi nu mai avem contact fizic, nici nu ne mai privim datorita tehnologiei, abia daca ne mai vedem fata in fata, asadar pierdem si acea conexiune. Creeaza acea conexiune, ofera ceva inapoi cuiva: lasa acea persoana sa se apropie, lasa acea persoana in trafic. Si astfel totul curge frumos si te vei simti mai bine.
Este o dimensiune a ceea ce suntem care rezulta din ceea ce oferim. Cea mai buna forma de a fi este de a darui. Un om darnic este un om care daruieste.
A face un serviciu este inteles gresit in cultura noastra deoarece confundam a face un serviciu cu a fi servitor. Asta este ofensator pentru egoul oameniilor cu “caracter puternic”.
Este o vorba care spune: “Serviciul face regula”. Capacitatea de a fi un servitor autentic iti ofera posibilitatea de a simti ca energia si eforturile tale pot face diferenta.
NU exista nici un loc in care sa primesti fara sa dai ceva in schimb.
NU primesti de nimic pe gratis.
Cu toate acestea, esti impins in fiecare zi in baltoaca siropoasa a unei mentalitati lenese conform careia poti sa obtii ceva fara sa dai nimic in schimb.
Las Vegas geme de filozofia “primesti ceva pentru nimic” la fel cum se intampla si cu multe alte domenii ale vietii tale.
In arena politica ti se promit servicii suplimentare fara nici un cost suplimentar daca votezi pe cine trebuie.
Reclamele de la televiziune iti promit experiente sociale aducatoare de satisfactii, o viata intreaga in schimbul pretului unei paste de dinti.
S-a spus ca exista 3 feluri de oameni care daruiesc:
– oamenii de piatra;
– oamenii de burete;
– oamenii de fagure si miere;
Pentru a obtine ceva de la oamenii de piatra trebuie sa-i lovesti cu ciocanul si atunci vei obtine aschii si scantei.
Ca sa obtii apa dintr-un burete trebuie sa-l storci si cu cat aplici o presiune mai mare, cu atat obtii mai multa.
Iar oamenii fagure de miere isi revarsa pur si simplu, dulceata. Ai putea fi tot timpul fagure de miere pentru ca oricand ai ceva de daruit.
Ai putea gandi: Ei bine, chiar s-ar putea ca eu sa nu am nimic de daruit! Nu am vreun talent sau vreo capacitate deosebita! Nu pot vorbi in public. Nu am multi bani. Sunt numai o gospodina. Sunt numai un electrician. Sunt numai un instalator. Sunt numai un student. Sunt numai o zdreanta veche iesita la pensie. Saracu de tine!
Nu exista in realitate “saracu de tine” sau “saracu de mine”. Daca traim intr-un univers unde unul din principiile valabile este “daruieste si vei primi”, iar la temelia lui se afla ideea ca nu poti sa primesti ceva daca nu dai nimic, atunci rezulta in mod logic ca avem ceva de dat ca sa putem primi. Prin urmare, trebuie sa fie adevarat ca avem intodeauna ceva de daruit, altfel ar fi un univers nedrept.
Stai putin! Nu esti “numai” un oarecine. Esti o creatie frumoasa, unica si minunata a Universului insusi, dotata cu toate harurile si capacitatiile necesare pentru a face orice ti-ai pune in minte! Ai intodeauna ceva de daruit.
Iti propun sa te gandesti acum la ce abilitati si talente ai, sa le scrii pe o foaie A4, si cum ai putea sa daruiesti asta la alti oameni.
Tu si eu, ca toti oamenii de pe planeta asta, inflorim cand suntem laudati. Ne intarim prin lauda si suntem distrusi de critica. Exista un proverb care spune “Vorba dulce mult aduce” si chiar daca-i dulce este si sanatoasa. Deci stati linistiti ca nu va ingrasati de la ea.
Persoana care iti ciripeste “Ei bine, am vrut doar sa te ajut” poate fi mai degraba o pasare de prada decat o pasarica ce vrea sa te incante cu ciripitul ei.
Orice daruiesti, vei primi inapoi. Daca daruiesti laude, vei primi laude care te intaresc. Daca critici pe toata lumea, te vei distrugie si pe tine.
Elementul final pentru a fundamenta principiul daruirii este urmatorul: Intodeauna daruieste cu speranta ca vei primi inapoi! Ce inseamna asta? Sa fii egoist si sa ii manipulezi pe ceilalti oferindu-le ceva apoi asteptand tot mai multe de la ei? NU
Principiul daruirii inseamna sa daruiesti si iar sa daruiesti, mereu si mereu fara sa stii cum si cand vei primi inapoi, dar avand speranta ca, pana la urma vei primi. Trebuie sa fii deschis sa primesti atunci cand ti se va da inapoi ceea ce ai daruit.
Multi oameni cunosc arta daruirii dar nu o cunosc pe cea a primiri, care este foarte importanta. Apare cineva si spune “Ce bine arati!” iar tu ii raspunzi “Tocmai m-am ingrasat 5 kg”. Persoana ti-a facut un compliment, pur si simplu, la modul in care arati.
Acest gen de oameni nu sunt dispusi sa le permita altora sa le daruiasca ceva.
Atunci cand nu esti capabil sa primesti nici macar niste simple complimente, scurtcircuitezi functionarea principiului de a darui si a primi. Accepta orice compliment cu eleganta, cu recunostinta, permite-i sa te invaluie si intoarce-l la randul tau. Este o experienta de viata minunata sa incerci sa daruiesti mai repede decat poti primi inapoi.
A DARUI SI A PRIMI
Thomas Gaines
Am trimis un zambet si el a navigat departe
Pe marile zbuciumate ale vietii.
Mult mai multe zambete decat pot eu numara
Au navigat spre mine inapoi.
Am strans o mana in timp ce sopteam incurajator
“Norii vor imprastiati de vant.”
Si am simtit ca viata-mi este binecuvantata
In fiecare ora din acea zi.
Am trimis o urare de fericire
Acolo unde cineva in suferinta avea nevoie de ea.
Si, foarte curand dupa aceea, am gasit bucurie
Adaugandu-se in camara mea.
Mi-am daruit cu intelepciune
Mica mea comoara din monezi castigate cu truda;
Dar acum s-au intors la mine
De sute de ori inmultite.
Am ajutat un om sa urce un povarnis,
O nimica toata.
Si totusi o recompensa bogata am primit
Pentru ca acum am un nou prieten.
Ma gandesc in fiecare dimineata cand ma scol
Cum pot sa realizez ceva,
Eu stiu ca fiind folositor, progresez
Si daruind va veni timpul sa primesc.
In urmatoarele 21 de zile din viata ta TE PROVOC sa elimini absolut toate criticile la adresa iubitei, mamei, tatalui, fratelui/sorei, bunicilor, prietenilor. Oricine ar fi, pentru o perioada de 3 saptamani, nu doar ca trebuie sa elimini critica, dar vei darui cuvinte de lauda.
Perioada de 3 saptamani, este perioada minima in care TU iti formezi un obicei. Ai nevoie de 21 de zile sa faci o anumita activitate pentru a o intregra printre obiceiurile tale.
Daca in a zecea zi sau in penultima zi ai gresit si ai criticat, O IEI DINOU DE LA PRIMA ZI. Doar implinind cele 21 de zile fara critica vei putea sa iti integrezi acest obicei in comportamentul tau.
Mai demult am vorbit cu o femeie care era casatorita si i-am propus aceasta provocare. Insa dansa mi-a spus “Uite ce este, n-o sa-mi critic sotul in fata, dar pot sa-l critic macar in gand?” NU! Nu ai voie sa critici persoanele nici macar in gand. DE CE? A gandi critic este acelasi lucru cu a rosti critici, uneori chiar mai rau pentru ca asta presupune ca ai resentimente care te macina.
Din experienta proprie iti spun ca exista momente in viata cand te simti superior celor din jur si efectiv uiti te calitatile altor oameni si te vezi doar pe tine. Aceste momente sunt foarte periculoase deoarece te pot indeparta de prieteni, iubita si poate chiar familie.
Pentru a evita astfel de probleme iti propun urmatorul exercitiu care pe mine ma ajutat sa imi aduc aminte de calitatile altor persoane. Scrie pe o hartie A4 numele persoanelor importante pentru tine, iar langa numele lor noteaza toate caracteristicile si trasaturile pozitive despre acea persoana. Nu trebuie sa le scrii pe toate odata, poti sa mai completezi lista in fiecare zi cu aspecte pozitive. Aceasta lista la ce te ajuta? In momentul in care ai un conflict cu o persoana de pe lista, iei efectiv foaia si citesti toate aspectele pozitive despre ea. Acest exercitiu iti va schimba starea de agitatie intr-o stare foarte calma si pozitiva, in care poti aplana toate certurile iscate.
Iti spun, acest exercitiu este fenomenal de cand am scris despre mama pe foaie, efectiv nu mai pot sa ma cert cu ea. De ce? Pentru ca are prea multe aspecte pozitive incat sa ma mai pot lasa orbit de o mica discutie. Si de fiecare data cand se isca o cearta i-au repede foaia si citesc.
Oamenii au tendinta sa faca un raport foarte ciudat, o trasatura negativa nu este egala cu una pozitiva. E mult mai dificil sa iti aduci aminte de o fapta buna decat de una negativa pe care cineva a facut-o. Aceasta lista are rolul sa iti aduc aminte fiecare lucru bun care cineva l-a facut pentru tine.
Deasemenea alt exercitiu pentru aplicarea acestui principiu, este sa te duci la un coleg de clasa care te-a suparat mai demult sau la un coleg de serviciu ori la o veche cunostiinta si sa ii spui o vorba buna. Iti spun, am incercat, te vei simti FENOMENAL DE BINE. Si nu doar TU te vei simti mai bine, si cei din jurul tau se vor simti la fel de placut in prezenta ta. Vei fi mult mai sociabil, ceilalti oameni si te vor aprecia mult mai mult pentru ceea ce faci. Vei avea si o credibilitate mult mai mare cand spui o afirmatie deoarece acestia vor sti ca tu esti dispus sa fi de acord cu ideiile lor.
In articolul urmator iti voi scrie despre alt principiu care este in stransa legatura cu acesta, ce te va ajuta sa traiesti in compasiune cu oamenii cu care ai avut conflicte si sa fi impacat cu deciziile pe care le-ai luat in trecut.