Mead sau a şa-numitul vin din miere se mai numeşte hidromel şi se obţine prin fermentarea mierii diluate in apă, in care se adaugă minerale şi puţină drojdie de vin. Era denumită licoarea zeilor la greci, iar galii considerau că poate da forţă şi bună dispoziţie.
Expresia „luna de miere” provine tot de la hidromel. In nordul Europei există tradiţia potrivit căreia tinerii căsătoriţi trebuie să bea vin de miere in fiecare zi a primei luni după căsătorie.
Moutai sau Maotai, cunoscută drept băutura tradiţională a Chinei, a fost realizată pentru prima dată in urma cu circa 800 de ani.
Poartă denumirea oraşului in care este fabricat, Maotai, din sudul Chinei, şi este distilată in urma fermentării plantei numite Sorghum. Concentraţia alcoolică poate varia de la 35% la 53% (valoarea standard).
Chicha, una dintre cele mai vechi băuturi de pe planetă, este realizată din porumb in unele ţări din America de Sud, dar şi din alte plante in diverse regiuni.
Pulque este bazată pe sirop fermentat de aloe.Băutură originară din Mexic datează din perioada aztecilor, fiind una dintre cele mai vechi cunoscute.
Kumis este un lichior foarte popular in Asia Centrala, menţionată pentru prima dată de Herodot, in secolul al V-lea i.Hr.b Băutura conţine lapte de iapă şi are doar 25% alcool.
Bakon Vodka, produsă de o companie din Seattle, este aromatizată cu diverse produse alimentare sau condimente, precum bacon şi chili.
Coreeni produc o băutură care conţine pui de şoareci şi are proprietăţi curative, fiind utilizată şi in scop medicinal. Inainte de a fi consumată, aceasta trebuie păstrată timp de un an intr-un loc uscat şi intunecos.
In Asia de Sud-Est se consumă băuturile alcoolice care conţin reptile, fiind recomadate inclusiv pentru a tratarea impotenţei, a calvitiei şi a durerilor musculare.
Whiskey-ul thailandez se serveşte din sticle care conţin paianjeni sau scorpioni.
In ceea ce priveşte cele mai tari băuturi din lume, din punct de vedere al conţinutului de alcool, Everclear este considerată lider – poate conţine si 95% alcool.
Urmatoarele in top sunt Bacardi 151, cu 75% alcool, Raicilla, o versiune a cunoscutei tequila şi absintul, care conţine până la 74 % alcool.