Această campanie are drept scop creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor faţă de manifestarea discriminării, în special cea existentă pe piaţa muncii.
OBIECTIVE
- Derularea unei campanii locale de promovare a principiului
nondiscriminarii şi a egalităţii între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii
- Desfăşurarea de training-uri pentru angajaţi şi lideri de sindicate în probleme legate de discriminare, reglementări legale, proceduri, etc.
- Creşterea nivelului de informare şi de suport pentru femeile active pe piaţa muncii şi pentru cele aflate în căutarea unui loc de muncă pentru un tratament egal în viaţa profesională
Această campanie a avut o serie de activităţi întreprinse atât la nivel local cât şi naţional:
- Realizarea şi difuzarea de spoturi radio prin intermediul uneia dintre cele mai populare staţii locale conţinând mesaje împotriva discriminării
- Realizarea şi difuzarea de spoturi TV prin intermediul a două posturi locale de televiziune ce aparţin unor staţii naţionale, conţinând mesaje impotriva discriminării
- Deschiderea unei linii telefonice gratuite pentru informare şi consultanţă în probleme legate de discriminare
- Realizarea de training-uri în companii locale: 12 femei, reprezentante ale autorităţilor locale, formate ca traineri în cadrul proiectului EGAL, finanţat de Soros în 2011, vor realiza aceste training-uri în 15 companii locale (300 de manageri şi angajaţi)
- Realizarea şi distribuirea de materiale informative: fluturaşi şi pliante de informare cu privire la discriminarea femeilor aflate în cautarea unui loc de muncă ( cel puţin 500 de femei); editarea şi distribuirea în companiile locale a studiului sociologic cu privire la piaţa muncii ce a fost realizat de către fundaţie ( cel puţin 200 de exemplare); 3 bannere de popularizare a liniei telefonice
- Organizarea unui marş împotriva discriminării ( Staff-ul şi voluntarii Pro WOMEN, parteneri , colaboratori, clienţi)
Din spotul TV reiese foarte clar discriminarea. Câteva femei vin într-o companie pentru un interviu de angajare,uşabiroului fiind decupată sub forma unei femei. Cele care încăpeau prin formă, erau angajate. Vine o damă slabuţă şi intră prin forma uşii, iar la scurt timp mai apare o femeie mai plinuţă care nu a încăput prin acea formă. Apare persoana care se ocupă de angajări, se uită la ea cu dispreţ, după care îi întinde o foaie pe care scria: “Legea împotriva disciminării!”
După opinia mea, acest spot TV este realizat foarte bine, reiese atitudinea discriminatorie, dar acest criteriu de discriminare m-i se pare de-a dreptul greu de suportat. Este normal ca într-o companie să existe mai multe rase, diferite sexe de diferite religii. Criteriul de discrimare ales de această campanie este unul nepotrivit din puctul meu de vedere. Nu înseamnă că toţi trebuie sa arătăm la fel. Fiecare are felul lui de dezvoltare, de cunoştinţe, de gândire, ect.
În România, deşi sistemul legislativ privind combaterea discriminărilor se aliniază în mare măsură standardelor internaţionale, lipseşte credibiliatea procedurilor legale şi implicarea managerilor în problemele umane, în care etica să ocupe un loc principal.
Atitudinile există pentru că oamenii trebuie să se adapteze unei lumi pline de nesiguranţă şi să reacţioneze la ceilalţi în lipsa unor informaţii despre ei; comportamentele necesită evaluare dar rareori avem timpul, ocazia sau abilitatea să ne bazăm evaluările pe informaţii complete despre ceilalţi. Astfel încât, ne comportăm pe baza prejudecăţilor, care pot fi incorecte, dar constituie singura bază pentru comportamentele spontane.