Top 10 Conceptii gresite (partea I)

curiozitati si raspunsuriInca de mic copil ai trait cu diverse impresii legate de lumea inconjuratoare. Ai avut vreodata curiozitatea sa afli daca ceea ce crezi sau ceea ce spun altii este adevarat?. Poate ca acest Top 10 – Conceptii gresite, te va ajuta sa intelegi mai bine ceea ce se intampla in jurul tau:

10. Oamenii folosesc doar 10% din capacitatile creierului.

Daca nu sunteti la curent cu evolutiile din domeniul medicinei din ultimii 30 de ani, s-ar putea sa nu stiti ca doctorii folosesc acum aparate ce pot scana activitatea din interiorul creierului. Si contrar credintelor populare, 90% din neuroni nu stau degeaba toata ziua. Desi oamenii de stiinta nu stiu exact ce face fiecare zona de activitate, sunt insa siguri ca toate lucrurile mici conteaza.

Iar daca tu crezi ca cineva poate sa iti scoata 90% din creier pentru ca totul va fi bine, atunci poate ca folosesti cu adevarat doar 10%.

9. Pocnirea degetelor provoaca boli precum artrita.

Un gest respingator? – Da. Provoaca artrita cand imbatranesti, ca pedeapsa din partea Karmei? – Nu.

8. Marele Zid Chinezesc este singurul lucru creat de om care poate fi vazut din Spatiu.

Ca sa vezi ceva pe Pamant, din Spatiu, ar trebui sa fie destul de mare, ceea ce Marele Zid Chinezesc, cu ai lui 21.000 de km, mai mult ca sigur este, insa el are doar 9 metri in cel mai lat punct, asta insemnand ca nu poate fi vazut din Spatiu decat cu aparate speciale.

Cu toate astea, daca e sa ne gandim la lucrurile facute de om, orasele pe care le-am construit, pot fi vazute din spatiu, pe timpul noptii, atunci cand toate luminile sunt aprinse.

Citeste si:  Bun venit primavara

7. Eschimosii au sute de cuvinte pentru zapada.

Mitul asta este corect din punct de vedere teoretic, insa induce in eroare perceptia tuturor. Unele limbi, precum germana, contin cuvinte ce combin mai multi termeni in acelasi structura: Geschwindigkeitsbegrenzung, Hoechsgeschwindigkeitsbegrenzung, Arzneimittelausgabenbegrenzungsgesetz, iar din cauza asta multe cuvinte din germana sunt ridicol de lungi. Limba inuita (cea pe care o folosesc eschimosii), contine astfel de cuvinte compuse, asa ca decat sa zica „zapada galbena”, asa cum ai spune in romana, o persoana care vorbeste limba inuita va combina cei doi termeni: „zapadagalbena”, insa nu este un nou cuvant ci doar urmeaza regulile unei gramatici diferite.2 litri de apa

In final, eschimosii au sute de cuvinte care pot descrie zapada, insa si in cazul altor limbi este aceasi situatie.

6. „Trebuie sa bei 2 litri de apa pe zi”

Fara niciun dubiu, anumite persoane ar trebui sa bea mai multa apa si mai putine prostii (cola), insa nu s-a demonstrat stiintific ca 2 litri de apa pe zi este cantitatea necesara si sunt si cateva teorii care spun ca ar fi prea mult.

Mai multe conceptii gresite, curiozitati si raspunsuri in partea a IIa.

About author View all posts

Vlad

Mr. KnowItAll - Aveti nevoie de ajutor? Aveti nevoie de indrumare? Inca nu stiti la cine sa apelati? Mr. KnowItAll va ofera un raspuns la toate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *