Nu esti un utilizator experimentat? Folosesti PC-ul numai pentru filme, muzica si internet? Te-ai saturat sa chemi pe cineva oricand se intampla ceva cu calculatorul tau?. Cel mai sigur, vei chema acea persoana si de acum inainte, dar poate nu la fel de des. Cum sa te ocupi de 10 dintre cele mai intalnite probleme care apar in timpul utilizarii unui PC:
6. Calculatorul este pornit dar nu raspunde la comenzi.
Daca tu ai dat drumul la calculator, insa el nu raspunde la comenzile de sistem ori la cele de la tastatura, atunci ai putea sa apesi pe butonul de pornire, de la unitate, pentru 5 secunde pana se inchde, iar apoi sa restartezi calculatorul. Asta ar trebui sa rezolve problema.
7. Echipamentele conectate la calculator nu merg.
Vrei sa descarci pozele de pe aparatul foto, insa nu pare sa se conecteze, asa cum te asteptai, la calculator. In cazul asta, incearca sa pornesti aparatul dupa specificatiile din manualul de utilizare, asigura-te ca toate conexiunile prin cablu sunt facute bine, primeste curent electric, si inainte de toate, vezi daca acel echipament este compatibil cu sistemul de operare. Daca nu isi instaleza driver-ele corespunzatoare dupa ce ai conectat aparatul, sigur le vei gasi pe internet.
8. Calculatorul proceseaza cu greu informatiile
Poti sa imbunatatesti performantele calculatorului tai prin a goli hard-discul de toate acele fisiere pe care nu le mai folosesti sau nu isi au rostul. Deasemenea, asigura-te ca folosesti disk utility ca sa scapi de icon-urile de pe desktop care nu sunt necesare, instaleaza un firewall, un antivirus bun, si programeaza scanari periodice pentru a determina starea PC-ului.
Pentru a imbunatati performantele browser-ului, trebuie sa scapi saptamanal sau lunar de acei „cookies” si de fisierele temporale ale Internetului (Internet temporary files. Tasteaza in bara de cautare de la Windows – %temp%, iar apoi apasa pe tasta ENTER pentru a accesa directorul cu fisierele temporale. Le poti selecta pe toate tastand Ctrl+A, iar apoi sterge-le prin comanda DELETE. Trebuie sa ai in vedere si faptul ca unele fisiere nu pot fi sterse, deoarece le foloseste sistemul, dar asta este bine.
10. Nu te poti conecta la internet.
Daca calculatorul tau nu se poate conecta la o retea de internet, atunci verifica adresa de IP, vezi daca acel cablu mufat de la spatele unitatii este corect introdus inauntru, iar in final uita-te sa vezi daca server-ul principal sau firewall-ul nu blocheaza comenzile http ale calculatorului.
Punctul 8 al acestui articol ma intereseaza pe mine cel mai mult, folosesc sub 20% din capacitatea de stocarea a informatilor, si nu cred ca tine de cat mult ocupi in calculator, uneori conteaza performantele si in ce stare sunt componetele pc ului.
ca sa iti raspund pe scurt.. conteaza cat de mult este ocupat hard-diskul. ideea este ca 1) tu oricand vrei ca pc-ul tau sa iti afiseze ceva pe ecran, el cauta prin toate fisierele din calculator. daca sunt multe si nu sunt organizate, timpul in care iti va raspunde la comenzi va creste. 2) pc-ul tau retine toate fisierele temporare (precum cele de la browsere.. -oricand intri pe o pagina, comanda respectiva este salvata pe calculator). de cele mai multe ori, tu nu ai nevoie de nici 70% din toate acele fisiere temporare. (in categoria asta pun si erorile de sistem). 3) sunt cateva sfaturi in ceea ce priveste curatarea hard-diskului, pentru a avea parte de o viteza de procesare mai mare. – voi scrie un articol despre asta.