Cum sa povestesti / sa tii un discurs

Imagine discurs

Vi s-a spus vreodata ca sunteti un prost povestitor sau vi se da rareori ocazia sa povestiti ceva? Se poate sa fie din cauza ca nu stiti sa povestiti sau nu aveti o scoala de a tine un discurs. Daca raspunsul este Da la intrebare atunci aveti nevoie de multa exersare pentru a ajunge la un nivel normal. Planul dupa care sa exersati vi-l prezint eu in continuare.

Sa zicem de pilda ca eu vreau sa spun ca meseria de doctor este foarte dificila. Voi construi pe acest enunt planul de rationament.

1)

Introducerea/ Prezentarea subiectului
Doctorii din Romania sunt foarte subapreciati, in special cei din alte orase decat Bucuresti.

2)
Povestirea situatiilor necesare pentru intelegerea subiectului
Eu am fost la rude internate la spital in Romania si ce am vazut m-a ingrozit. Doctorii romani sunt nevoiti sa jongleze cu provizii, sa puna poate doi bolnavi in acelasi pat, in timp ce unii sunt cu ochii doar dupa bani. Cei din afara sunt altfel: am fost internat intr-un spital din Grecia si mi s-a acordata maxima atentie, fara a se mi se cere ceva in schimb.

3)
Propunerea/Teza sau ideea centrala a vorbitorului
Eu, terminand o facultate tehnica si de doar 3 ani, consider ca nu as fi putut niciodata sa urmez acest drum care se numeste Facultatea de Medicina in Romania. Sunt pur si simplu prea multe piedici peste care sa treci si dureaza prea mult pana ajungi sa fii medic in toata regula.

4)
Distinctia sau o lista scurta de aspecte la care vorbitorul va face referinta
Nu sunt prea multe avantaje sau satisfactii de care sa se bucure un medic: banii sunt putini, ani multi de studiat, conditii mizere, aparatura invechita sau inexistenta.

Citeste si:  La miezul noptii

5)
Confirmarea sau ansamblul dovezilor prin care se sustin punctele vorbitorului
Spun despre aspectele de mai sus pentru ca am fost direct la sursa: am vizitat pe cineva aproape zilnic la spital si am vazut cum merg lucrurile in Bucuresti, in orase de provincie si in alta tara.

6)
Respingerea / Contraargumentarea
Meseria de doctor este dificila dar este unica in felul ei. Ai ocazia sa ajuti foarte multi oameni, sa fii respectat si apreciat. Nu este dificila daca esti menit pentru aceasta meserie.

7)
Concluzia
Sunt foarte multe aspecte negative la meseria de doctor care nu depind direct de persoana care practica aceasta meserie. Practicarea ei in Romania este dificila, dar nu imposbila si mai este intotdeauna posibilitatea de a o practica peste hotare.

Exemplul ales este pur subiectiv si cu scop exclusiv orientativ.

Adrian-Florin Dinu

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *