Dragostea-medicament

Dragosteamedicament

 

Sa nu uitam, însă, și de virtuțile „terapeutice” ale dragostei – dragostea-medicament –  și de alte efecte și defecte pe care aceasta le induce, cu sau fără vrerea noastră.

Dragostea-medicament te urca in al 9-lea cer!

Dragostea-medicament te urca in al 9-lea cer!

  • Efectul analgezic. Se știe din cele mai vechi timpuri ca o îmbrățișare „cu sentiment”, atenueaza, pana la disparitie câteodată, senzația de durere, fapt confirmat astăzi de cercetători, care au descoperit ca în acele momente se eliberează un hormon denumit Oxitocina, care are efect anesteziant asupra durerilor, mai cu seama a celor de cap. Dacă imbratisarea este pasionala, oxitocina se eliberează în cantitati mai mari și actioneaza ca un veritabil medicament.
  • Se spune ca „ochiul este oglinda sufletului” și așa este! În momentul când privim cu mare simpatie o persoana, se produce în corpul nostru o substanta numita feniletilamina care produce o senzație de euforie și, în unele cazuri în care simpatia este dusa spre extrem, chiar poate produce dorința sexuală! Este limpede, acestea fiind stiute, ca doua persoane se pot îndrăgosti doar privindu-se cu drag ochi în ochi!
  • Dragostea afecteaza nu numai inima, după cum este unanim acceptat ci și creierul, prin sensibilizarea a 12 regiuni ale creierului care în mod normal sunt inactive, ceea ce produce un efect de euforie asemănător cu cel produs de o doza de cocaina, fără a avea însă și efectele negative ale acesteia.
  • Dacă ne gândim la îndrăgostiți, ii vedem tinandu-se de mana și, evident, acest lucru nu poate să se fi făcut la întâmplare, fără sa aibă nici un efect pozitiv asupra celor doua persoane. Experiența de cuplu arata ca, prin mâini, se transmite un flux pozitiv de la cel mai tare către cel mai slab și, ca urmare, apar efecte de calmare, de alinare a unei suferinte fizice/dureri și chiar a uneia morale. Deci, în măsura în care stresul este din ce în ce mai prezent în viețile noastre, ar trebui sa reconsideram acest gest arhicunoscut și sa nu ezitam sa mergem de mana cu persoana iubita, indiferent de vârsta și stare sociala.
  • Se mai spune ca inimile indragostitilor bat la unison! Așa este! Cercetatorii au stabilit ca inimile indragostitilor care se privesc fata în fata se sincronizeaza într-un timp de trei minute. Pe când un „detector de dragoste”?
  • În contextul de mai sus, este clar ca s-a demonstrat ca exista „dragoste la prima vedere”, cu atât mai mult cu cât s-a precizat ca atasamentul reciproc se simte după patru minute și se datorează – foarte interesant – atât miscarilor corpului, cât și timbrului, intensitatii (volumului) vocii și ritmului în care se vorbește.
  • Deși pare ciudat la prima vedere, exista și efecte negative ale dragostei car apar – normal – în momentul în care unul din cei doi dispare, fie printr-un divorț fie printr-un accident, fie prin alte cauze/situatii, emotia profunda putand afecta creierul, propagandu-se apoi spre inima, producand dureri în piept și ingreunind respirația, ajungandu-se, în cazuri extreme – mai ales la femei – chiar la atac de cord.
  • Renumitul psiholog american prof. Robert Sternberg de la Universitatea Cornell a definit trei tipuri de dragoste, în funcție de modul cum se regasesc grupate cele trei componente de baza care o definesc și anume: pasiune, intimitate și devotament. Astfel avem:
  • dragoste romantica = pasiune + intimitate;
  • prietenie = intimitate + devotament;
  • atasament = pasiune + devotament
Citeste si:  Cum s-au schimbat relatiile

Eu aș fi definit, în acest context – dar aceasta este o parere pur personala – ca exista și un al patrulea tip de dragoste:

  • dragostea adevărata = pasiune +intimitate + devotament.

 

De altfel, dragostea s-a reflectat dintotdeauna in gandirea universala!

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *