Sfantul Ierarh Nicolae

Pe ziua de 6 Decembrie (sau pe 19 Decembrie  din cauza decalajului dintre calendarul civil și cel bisericesc) sarbatorim pe Sfantul Ierarh Nicolae. Numit si Nicolae de Myra sau Saint Nicholas (daca e sa-l americanizam), a fost un sfant si Episcop de Myra , raportat istoric in jurul sec. IV. Avea o reputatie  de oferire de daruri in secret, cum ar fi punerea monedelor pantofii celor nevoiasi si a devenit un model pentru modernul si comerciaul Mos Craciun, sau americanizatul Santa Claus.

Numele de Santa Claus vine de la Sinterklass, care in olandeza este o referire tot la Saint Nikolas.

Istoric Sfântul Nicolae este amintit şi respectat printre creştinii catolici şi ortodocşi. El este, de asemenea, onorat de către diverse biserici anglicane şi luterane. Sfântul Nicolae este patronul spiritual al navigatorilor, negustorilor, arcasilor, hoţilor, copiilor, elevilor şi al unor diferite ţări din Balcani şi Europa de Est, printre care si Romania.

Traditia populara este ca acei copii ce sunt cuminti primesc daruri de la Mos Nicolae, iar cei rai primesc o nuielusa.

Indiferent de traditie, eu zic ca este important faptul ca primesti un dar, chiar si nuielusa 🙂 Cineva s-a gandit la tine, si trebuie sa fii recunoscator/recunoscatoare. Adica pentru nuielusa a trebuit sa o taie dintr-un copac , sa o curate de frunze si sa ii taie cioturile ca sa fie taman buna. 😀

In copilaria mea, de Sfantul Nicolae primeam dulciuri , iar de Mos Craciun jucarii. Majoritatea parintilor cred ca faceau asa , pentru ca de unde atatia bani sa iei jucarii in aceeasi luna.

Indiferent de cate jucarii ati primit cand erati mici , va urez sa aveti zi frumoasa de Sf. Nicolae, eventual in familie, sau inconjurat de prieteni, cei dragi intr-un cuvant!

Citeste si:  Benzina la supermarket

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *