De ce este cafeaua bună pentru tine? Iată 5 motive
- Cafeaua te poate face mai inteligent
Cafeaua nu doar te ține treaz, ci te poate face și mai inteligent.
Ingredientul activ din cafea este cofeina, care este un stimulent și cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume.
Cafeina funcționează în creier prin blocarea efectelor unui neurotransmițător inhibitor numit adenozină.
Prin blocarea efectelor inhibitoare ale adenozinei, cofeina crește efectiv focul neuronal în creier și eliberarea altor neurotransmițători, cum ar fi dopamina și norepinefrina
Multe studii controlate au examinat efectele cofeinei asupra creierului, demonstrând că cofeina poate îmbunătăți temporar starea de spirit, timpul de reacție, memoria, vigilența și funcția generală a creierului
- REZUMAT
Cofeina blochează un neurotransmițător inhibitor din creier, care are un efect stimulator. Studiile controlate arată că cofeina îmbunătățește atât starea de spirit, cât și funcția creierului.
- Cafeaua vă poate ajuta să ardeți grăsimi și să îmbunătățiți performanța fizică
Există un motiv bun pentru care veți găsi cofeină în majoritatea suplimentelor comerciale de ardere a grăsimilor.
Cofeina, parțial datorită efectului său stimulant asupra sistemului nervos central, crește metabolismul și crește oxidarea acizilor grași
De asemenea, poate îmbunătăți performanța atletică în mai multe moduri, inclusiv prin mobilizarea acizilor grași din țesuturile grase
În două metaanalize separate, s-a constatat că cofeina crește în medie performanța exercițiilor fizice cu 11-12%
- REZUMAT
Cofeina crește rata metabolică și ajută la mobilizarea acizilor grași din țesuturile grase. De asemenea, poate îmbunătăți performanța fizică.
- Cafeaua vă poate reduce drastic riscul de diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 este o boală legată de stilul de viață care a atins proporții epidemice. A crescut de 10 ori în câteva decenii și acum afectează aproximativ 300 de milioane de oameni.
Această boală se caracterizează prin niveluri ridicate de glucoză din sânge datorate rezistenței la insulină sau incapacității de a produce insulină.
În studiile observaționale, cafeaua a fost asociată în mod repetat cu un risc mai mic de diabet de tip 2. Reducerea riscului variază de la 23% până la 67%
Un articol masiv de analiză a analizat 18 studii cu un total de 457.922 de participanți. Fiecare ceașcă suplimentară de cafea pe zi a redus riscul de diabet de tip 2 cu 7%. Cu cât oamenii beau mai multă cafea, cu atât riscul era mai mic
- REZUMAT
Consumul de cafea este asociat cu un risc redus drastic de diabet de tip 2. Persoanele care beau câteva căni pe zi sunt cele mai puțin susceptibile de a dezvolta diabet.
- Cafeaua vă poate reduce riscul de Alzheimer și Parkinson
Nu numai că cafeaua vă poate face mai inteligent pe termen scurt, dar vă poate proteja și creierul la bătrânețe.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă din lume și o cauză principală a demenței.
În studii prospective, consumatorii de cafea au un risc cu până la 60% mai mic de Alzheimer și demență
Parkinson este a doua cea mai frecventă tulburare neurodegenerativă, caracterizată prin moartea neuronilor generatori de dopamină din creier. Cafeaua vă poate reduce riscul de Parkinson cu 32-60%
- REZUMAT
Cafeaua este asociată cu un risc mult mai scăzut de demență și tulburările neurodegenerative Alzheimer și Parkinson.
- Cafeaua poate fi extrem de bună pentru ficatul tău
Ficatul este un organ remarcabil care îndeplinește sute de funcții vitale în corpul dumneavoastră.
Este vulnerabil la capcanele dietetice moderne, cum ar fi consumul prea mult de alcool sau fructoză.
Ciroza este stadiul final al afectării ficatului cauzate de boli precum alcoolismul și hepatita, unde țesutul hepatic a fost în mare parte înlocuit de țesutul cicatricial.
Studii multiple au arătat că cafeaua vă poate reduce riscul de ciroză cu până la 80%. Cei care au băut 4 sau mai multe căni pe zi au simțit cel mai puternic efect.
De asemenea, cafeaua vă poate reduce riscul de cancer hepatic cu aproximativ 40%
- REZUMAT
Cafeaua pare să protejeze împotriva anumitor afecțiuni hepatice, scăzând riscul de cancer hepatic cu 40% și ciroza cu până la 80%.