George Enescu

130 de la nasterea lui George Enescu marele compozitor muzicianGeeorge Enescu, giganticul google aniverseaza 130 de la nasterea lui George Enescu marele compozitor muzician. Compozitor, violonist si dirijor de frunte, mare pianist si pedagog, Enescu a fost poate cel mai cuprinzator inzestrat si cel mai multilateral muzician contemporan. Din multipla sa activitate, in care s-a afirmat cu egala stralucire, opera componistica reprezinta latura cea mai esentiala si, desigur, cea mai trainica a complexei sale personalitati artistice. Dar si interpretul a fost mare printre cei mari, fiindca in cantul sau a strabatut totdeauna suflul creator al artistului, care a fermecat generatiile de ascultatori, ducandu-le spre taramurile luminate ale artei. Prin muzica sa, el a sintetizat un proces de creatie anterior, iar de alta parte, a deschis perspectivele dezvoltarii artistice viitoare.

Printre cele mai importante creatii ale sale se numara:

Poema romana, Rapsodiile, Sonata a 3-a pentru vioara si pian,Trei melodii, Simfonia II si Simfonia III ,inspirate din tragedia razboiului, Sonata nr. 2 pentru violoncel si pian, Cvartetul de Coarde nr 2, poemul simfonic Vox Maris, Simfonia de camera s.a.m.d. (Materialul melodic pentru rapsodii este construit din cantece preluate din repertoriul lautaresc orasenesc.)

Prin intreaga sa munca creatoare, Enescu si-a dobandit un loc de cinste in istoria poporului nostru in memoria marelui artist-cetatean si vrednic fiu al patriei sale, guvernul a instituit concursul international de vioara „George Enescu”, care are loc la Bucuresti din trei in trei ani. Satul natal al artistului si Filarmonica de Stat din Bucuresti au primit numele „George Enescu”, ca un semn al dragostei si recunostintei poporului pentru marele compozitor; casa in care s-a nascut a devenit casa memoriala, iar in Capitala a luat fiinta „Muzeul George Enescu”. Dar, dincolo de toate aceste, Enescu se inscrie, alaturi de Eminescu si Caragiale, de Grigorescu si Andreescu, de Luchian, Sadoveanu si Arghezi, printre marii fauritori de cultura ai tarii noastre.

Citeste si:  Prostituţie- sex fără iubire

Prin opera sa, Enescu a pus bazele simfonismului romanesc si a trasat drumurile de dezvoltare a muzicii noastre nationale, inspirata din viata si creatia artistica a poporului, din frumusetile peisajului patriei. Generoasa si nobila, realista prin trasaturile ei, umanista in spiritul ei, opera lui George Enescu este o inalta pilda de arta pentru muzicieni si compozitori. Patrunsa de dragostea pentru creatia si viata poporului, ea este o lectie pe care toti compozitorii nostri se straduiesc s-o urmeze in creatia si in toata activitatea lor pentru raspandirea culturii muzicale in masele largi populare.

Opera lui George Enescu isi implineste marele si adevaratul ei destin in zilele noastre, cand mesajul muzicii sale ajunge la milioanele de ascultatori, care iubesc si lupta pentru viata si cultura umanitatii.

GEORGE ENESCU

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *