Cand vine vorba de un botez, toata lumea este incantata, iar asta pentru ca implica cel mai frumos lucru de pe lume: un bebelus. Cand vine vorba de bebelusi toti sunt entuziasmati, iar din acest motiv botezurile sunt considerate a fi unul dintre cele mai frumoase evenimente atat din viata parintilor cat si din viata celor care participa. Insa ce face ca un botez sa fie atat de special? Sa fie oare traditia si obiceiurile, ori totul se rezuma la zambetele bebelusului atunci cand este alintat de cei din jur? Haideti deci sa aflam care sunt traditiile ce se respecta la noi si care sunt motivele pentru care ne simtim atat de bine in preajma botezurilor:
Traditii pentru botez:
(vom include in aceasta lista tot ceea ce este necesar pentru a intretine un botez ce respecta si obiceiurile. ca sursa, am folosit site-ul copilul.ro)
Pentru parinti la botez:
- Poate cel mai banal, insa unul dintre cele mai importante lucruri: certificatul de nastere mereu la indemana.
- Pentru biserica trebuiesc pregatite: o foarfeca + o cutiuta in care sa fie pusa suvita de par taiata de preot. Puteti aduce si bomboane pentru a le servi in biserca.
- Dupa biserica, sa fie pregatite atat un prosop cat si un sapun cu care mama sa spele nassa dupa „baita”, dar si un alt sapun pentru moasa.
- Dupa „baita” sa pastrati petalele de flori si banutii pe care sa ii puneti in cutiuta cu suvita de par.
Pentru nasa la botez:
- Important este achizitionarea unei lumanari pentru copil, fie albastra pentru baiat/ roz sau rosie pentru fata, fie alba – unisex.
- O panza alba care sa nu fie finisata/ brodata, ori cu desene. Si o fasa cu care sa se lege copilul, care sa nu fie prea scurta – „se va casatori repede”, ori prea lunga – „se va casatori greu”.
- Dupa botez, se pun cruciulite cu funda de culoarea fundei de la lumanare toturor celor care asista.
- De cumparat hainuta pentru copil cu care sa fie imbracat dupa (sa includa scutece si servetele umede) + carucior in functie de intelegerea cu parintii.
- Pentru preot este necesar un prosop si un sapun de culoare alba cu care sa se spele pe maine inainte si dupa „baita”.
- Se presupune ca nasii platesc botezul la biserica si cumpara un cadou pentru bebelus (cercei fetei/ lantisor baietelului, spre ex.)
- Tot nasii aduc vinul si uleiul la biserica + o icoana care sa fie sfintita de preot.
Pentru a doua zi dupa botez/ la „baita”:
- De cumparat prosop, ulei de bebelusi, paturica, pernuta, jucarioare, scutece. Dupa ce-l spala trebuie sa-i rosteasca numele. Dupa botez si pana il spala nasa nimeni nu trebuie sa pupe copilul sau sa-l strige pe nume.
- Cu mir, se unge peste tot. Se zice ca daca este uns bine, acesta va avea o piele catifelata.
- Mereu trebuie sa fie lumanarea de botez aprinsa.
- In cadita se pune fasa, iar dupa, apa se arunca la un copac si fasa se pune la uscat la oglinda.
- In cadita se pun: petale de trandafir, flori de tei, uleiuri frumos mirositoare, un ban de aur sau de argint, un fulg, sa fie usor ca fulgul, un strop de miere sau de zahar sa fie dulci, orez pentru bogatie, grau sa fie cinstit, o verigheta sfintita, ulei de la biserica, banuti sterilizati inainte, busuioc ca sa fie frumos copilul, apa sfintita sa fie copilul curat ca aceasta.
Alte obiceiuri pentru botez:
- La biserica, copilul vine imbracat cu hainute cumparate de parinti ori de moasa.
- Se apeleaza la ursitoare. (sursa: infinityevents ursitoare botez)