De ce se da ora inapoi toamna ?

De ce se schimba ora?

ceas ora

In fiecare toamna in ultima duminica a lunii octombrie se trece de la ora de vara la ora de iarna. Astfel anul acesta (2011 – cand s-a scris articolul) pe 30 octombrie, duminica ora 04:00 va deveni 03:00.

Acest lucru, adoptat de multe tari din lume, are ca scop economia de energie electrica cand pe timp de vara ceasul se da cu o ora inainte pentru ca oamenii sa isi poata desfasura activitate pe lumina naturala. Ora de iarna este defapt ora reala, dandu-se inapoi ora care a fost pierduta in primavara cand se trece la ora de vara (se da ceasul inainte cu o ora).

* Daca va incurcati in ore, pe scurt primavara se trece de la 04:00 la 05:00 (ora de vara) iar in toamna se castiga ora pierduta atunci si se trece de la 04:00 la 03:00 (ora de iarna).

Pe teritoriul Romaniei ora de vara, respectiv de iarna a fost introdusa pentru prima data in anul 1932.

Benjamin Franklin, a fost cel care a descoperit avantajele schimbarii orei pentru a economisi energia electrica. In timp ce acesta desfasura un studiu despre lampiile de iluminat public din Paris, intr-o dimineata s-a trezit cu o ora mai devreme fara sa-si dea seama si a observat cat de multa lumina intra in camera sa. Uitandu-se pe geam a constatat ca atunci rasare soarele.

In scurt timp el a redactat un proiect, numit „An Economical Project”, in care explica avantajul din punct de vedere economic al trezirii mai devreme a oamenilor pe timp de vara si econimia care am face-o la curentul electric.

Citeste si:  Alimente benefice pentru organismul uman

In 1908 Benjamin Franklin a incercat sa introduca aceasta regula in Anglia dar a esuat. Chiar si asa ideea sa a fost pusa in practica de alta tara, de Germania in anul 1916, fiind apoi urmata de alte tari precum Franta, Italia, Marea Britanie, Suedia si alte cateva tari. In momentul de fata aproximativ 70 de tari au pus in practica aceasta regula.

In afara de tarile de pe continentul european Statele Unite ale Americii au adoptat ora de vara – ora de iarna in anul 1918. China (continetul asiatic – Asia) si Japonia nu au considerat ca pot fi avantajate de aceasta idee.

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *