razele X

razele X

radiatiile X sunt radiatii electromagnetice, ce permite reprezentarea în 2D sau 3D a toracelui unui pacient, cu ajutorul unui fascicul de raze X.
radiatiile X sunt radiatii electromagnetice, ce permite reprezentarea în 2D sau 3D a toracelui unui pacient, cu ajutorul unui fascicul de raze X.

 

Natura radiatiilor X

Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice cu o putere de penetrare indirect proportionala cu lungimea de unda. Cu cat lungimea de unda este mai mica, cu atat puterea de penetrare este mai mare. Razele mai lungi, apropiate de banda razelor ultraviolete sunt cunoscute sub denumirea de radiatii moi. Razele mai scurte , apropiate de radiatiile gama, se numesc raze x dure.

Radiatiile X se produc cand electronii cu viteza mare lovesc un obiect material. O mare parte din energia electronilor se transforma in caldura iar restul se transforma in raze x, producand modificari in atomii tintei, ca rezultat al impactului.

Radiatia emisa nu este monocromatica ci este compusa dintr-o gama larga de lungimi de unda.

Primul tub care a produs raze X a fost conceput de fizicianul William Crookes. Cu un tub de sticla partial vidat, continand doi electrozi prin care trece curent electric. Ca rezultat al ionizarii, ionii pozitivi lovesc catodul si provoaca iesirea electronilor din catod. Acesti electroni, sub forma unui fascicul de raze catodice, bombardeaza peretii de sticla ai tubului si rezulta razele X. Acest tub produce numai raze X moi, cu energie scazuta.

Un tub catodic imbunatatit, prin introducerea unui catod curbat pentru focalizarea fasciculului de electroni pe o tinta din metal greu, numita anod, produce raze X mai dure, cu lungimi de unda mai scurte si energie mai mare. Razele X produse, depind de presiunea gazului din tub.

Urmatoarea imbunatatire a fost realizata de William David Coolidge in 1913 prin inventarea tubului de raze X cu catod incalzit. Tubul este vacuumat iar catodul emite electroni prin incalzire cu un curent electric auxiliar. Cauza emiterii electronilor nu este bombardarea cu ioni, ca in cazurile precedente. Accelerarea procesului de emitere a electronilor se face prin aplicarea unui current electric de inalta tensiune, prin tub. Cu cat creste voltajul, scade lungimea de unda a radiatiei.

Citeste si:  Reparatii laptop

Fizicianul american Arthur Holly Compton (1892 – 1962), laureat al Premiului Nobel, prin studiile sale a descoperit asa numitul effect Compton in anul 1922. Teoria sa demonstreaza ca lungimile de unda ale radiatiilor X si gama cresc atunci cand fotonii care le formeaza se ciocnesc de electroni. Fenomenul demonstreaza si natura corpusculara a razelor X.

Proprietatile radiatiilor X

Radiatiille X impresioneaza solutia fotografica, ca si lumina. Absorbtia radiatiilor depinde de densitatea si de greutatea atomica. Cu cat greutatea atomica este mai mica, materialul este mai usor patruns de razele X. Cand corpul uman este expus la radiatiii X, oasele, cu greutate atomica mai mare decat carnea, absorb in mai mare masura radiatiile si

apar umbre mai pronuntate pe film. Radiatiile cu neutroni se folosesc in anumite tipuri de radioagrafii, cu rezultate total opuse: partile intunecate de pe film sunt cele mai usoare.

Radiatiile X provoaca fluorescenta anumitor materiale, cum ar fi platinocianidul de bariu si sulfura de zinc. Daca filmul fotografic este inlocuit cu un ecran tratat cu un asemenea material, structura obiectelor opace poate fi observata direct. Aceasta tehnica se numeste fluoroscopie.

Alta caracteristica importanta este puterea de ionizare, care depinde de lungimea de unda. Capacitatea razelor X monocromatice de a ioniza, este direct proportionala cu energia lor. Aceasta proprietate ne ofera o metoda de masurare a energiei razelor X. Cand razele X trec printr-o camera de ionizare, se produce un curent electric proportional cu energia fasciculului incidental. De asemenea, datorita capacitatii de ionizare, razele X pot fi vazute intr-un nor. Alte proprietati: difractia, efectul fotoelectric, efectul Compton si altele.

Aplicatiile radiatiilor X

Citeste si:  FBI Romania

Principalele utilizari: cercetari stiintifice, industrie, medicina.

Studiul radiatiilor X a jucat un rol vital in fizica, in special in dezvoltarea mecanicii cuantice. Ca mijloc de cercetare, radiatiile X au permis fizicienilor sa confirme experimental teoria cristalografiei. Folosind metoda difractiei, substantele cristaline pot fi identificate si structura lor determinate. Metoda poate fi aplicata si la pulberi, care nu au structura cristalina, dar o structura moleculara regulata. Prin aceste mijloace se pot identifica compusi chimici si se poate stabili marimea particulelor ultramicroscopice. Prin spectroscopie cu raxe X se pot identifica elementele chimice si izotopii lor. In afara de aplicatiile din fizica, chimie, mineralogie, metalurgie si biologie, razele X se utilizeaza si in industrie, pentru testarea nedestructiva a unor aliaje metalice. Pentru asemenea radiografii se utilizeaza Cobalt 60 si Caesium 137.

De asemenea prin radiatii X se testeaza anumite faze de productie si se elimina defectele. Razele X ultramoi se folosesc in determinarea autenticitatii unor lucrari de arta sau la restaurarea unor picturi. In medicina, radiografele sau fluoroscoapele sunt mijloace de diagnosticare. In radiotarapie se utilizeaza in tratamentul cancerului. Aparatul computerizat, tomograful axial (scanner CAT sau CT) a fost inventat in 1972 de inginerul eletronist Godfrey Hounsfield si a fost pus in aplicare pe scara larga dupa anul 1979.

Daca tot vorbim despre evolutie, atunci poate ca ar fi momentul sa va recomandam o imprimanta speciala: imprimanta etichete. Smartscan.ro

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

5 CommentsLeave a comment

  • […] Razele X Mon Nov 08, 2010 0:31 am radiatiile X sunt radiatii electromagnetice, ce permite reprezentarea în 2D sau 3D a toracelui unui pacient, cu ajutorul unui fascicul de raze X. radiatiile X sunt radiatii electromagnetice, ce permite reprezentarea în 2D sau 3D a toracelui unui pacient, cu ajutorul unui fascicul de raze X. Natura radiatiilor X Radiatiile X sunt radiatii electromagnetice cu… […] […]

  • Bună ziua acolo, Acest lucru poate fi propriul meu timp inceput am intrat pe site-ul dvs., împreună cu sincer, site-ul dvs. sunt site-ul fantastic cu cuprinde o varietate de informatii nu am citit înainte de acest specific. Voi subscrie, de asemenea, marca şi cartea pe care de fapt blogbecause după aceasta, mai simplu pentru mine în viitor, o dată mai mult şi să caute un nou conţinut pe care le distribui. Nu în ultimul rând, ceea ce poate soţul meu şi i-am spus este să vă amintiţi să procedeze compunerea pe site-ul dvs. în principal pentru că ştiu acest site excelent aibă o benefic în plus faţă de un potenţial excelent., Continuaţi! Bună treabă, Multumesc..

  • În mod semnificativ? Acesta este cu adevărat genial pentru a ajuta viziona o persoană în sfârşit începe întinde acest tip de material, cu toate că eu nu sunt nici acum sigur suma Pentru a fi sigur că împreună cu tine despre acest lucru doar despre toate. Am subscris pentru un flux cu toate acestea, şi poate trece cu siguranta următoarele mesajele dumneavoastră şi, eventual, în viitor, am putea gardină tot încă o dată în aspect mai mult. Ceea ce priveşte în ceea ce priveşte depunerea, deşi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *