Ziua indragostitilor

Ziua indragostitilor

 

Ziua de 14 Februarie este o zi speciala, ziua in care il sarbatorim pe Sf. Valentin si in acelasi timp si Ziua indragostitilor. Tot mai multi tineri au adoptat aceasta sarbatoare, chiar daca nu este specifica meleagurilor noastre, si, in aceasta zi isi serbeaza iubirea. Dar putini stiu care este de fapt semnificatia zile de 14 februarie si cine a fost Sf. Valentin.

 

Valentin s-a nascut in Temi in anul 175 si a fost propovaduitor al Evangheliei, vindecator si facator de minuni. In anul 197 a fost hirotonisit preot de catre Sfantul Felician din Foligno.

Ziua Indragostitilor

Ziua Indragostitilor

 

Legenda spune ca Valentin din Temi era preotul care intelegea dragostea tinerilor, si  chiar daca imparatul Claudiu al-II-lea a interzis casatoriile in Roma, el a fost singurul care ii ajuta sa se casatoreasca in secret. Din aceasta cauza a fost intemnitat, condamnat la moarte si  executat pe data 14 Februarie 269.

 

Cand se afla in inchisoare, Valentin s-a indragostit chiar de fiica temnicerului, si cum aceasta era oarba, a reusit sa ii redea in mod miraculos vederea. Inainte sa fie executat, i-a trimis fetei un bilet de adio pe care scria la sfarsit  „De la Valentinul tau”.

 

O alta varianta spune ca Valentin era un tanar care ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei lui Claudius. Cand a fost prins si intemnitat el a devenit prorovaduitor al Evangheliei si din aceasta cauza, pe data de 14 Februarie 269,  a fost condamnat la moarte. Din inchisoare trimitea mesaje prietenilor lui, prin care ii incuraja si le spunea “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.

Citeste si:  Cum s-au schimbat relatiile

 

 

Papa Gelasius a oficializat in anul 496, data de 14 Februarie ca fiind ziua Sfantului Valentin si a fost declarat protectorul indragostitilor. In Ziua indragostitilor tinerii isi declarau dragostea si isi trimiteau cadouri si mesaje de iubire.

 

In Statele Unite ale Americii se organizeaza baluri si petreceri in cinstea Sfantului Valentin si acest obicei a fost preluat si de tarile din Europa.

 

Desi in Romania Dragobetele este sarbatoarea traditionala a dragostei, de cativa ani a inceput si la noi sa se sarbatoreasca Valentine’s day. Multi spun, insa, ca sarbatorirea acestei zile este de fapt doar o activitate comercialista.

 

Si, totusi, ziua de Sf.Valentin – Ziua indragostitilor – este o zi frumoasa, cu totul speciala, si chiar daca nu este singura zi in care ne manifestam dragostea, este ziua in care, mai mult decat de obicei, ne aratam sentimentele fata de cel de de langa noi.

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *