Alegerea locuintei

Alegerea locuintei…

… si achizitionarea ei este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie sa o luam in viata. Nu este o misiune usoara si pentru a putea face alegerea corecta, este bine sa tinem cont de mai multe criterii. Fiecare avem o serie de prioritati si conditii dupa care ne ghidam, pentru ca ne dorim aceea locuinta perfecta, in care sa ne petrecem viata cat mai frumos si sa ne simtim cat mai bine. Fiecare avem propriile cerinte de confort, preferinta pentru o anumita zona, tip de locuinta și, bineinteles, unul dintre cei mai importanti factori, bugetul.

Pentru a putea lua decizia corecta, sa urmarim cativa factori de care trebuie sa tinem cont in alegerea locuintei.

Alegerea locuintei - o problema foarte importanta

Alegerea locuintei – o problema foarte importanta

 

  1. Este un criteriu foarte important in alegerea locuintei, deoarece este de preferat sa existe acces facil la magazine, supermarket-uri, spitale, mijloace de transport in comun, și, pentru familiile cu copii, acces usor la gradinite si scoli.
  2. Costul utilitatilor. Costul intretinerii este la fel de important in alegerea locuintei, si de cele mai multe ori reprezinta chiar un punct hotarator. Locuinta, indiferent ca este apartament sau casa, trebuie sa fie foarte bine izolata termic. O izolatie buna inseamna reducerea considerabila a facturilor de intretinere. Un plus il constituie si centrala proprie, care permite reglarea consumurilor in functie de necesitatile fiecaruia si un control mai mare asupra costurilor.
  3. Durata de viața. Ideal este sa ne alegem o locuinta cat mai noua, pentru ca durata de viata sa fie cat mai indelungata. Dar, daca, totusi optam pentru o locuinta cu un an de constructie mai vechi, este bine sa vedem cat de rezistenta este si daca are un grad seismic ridicat.
  4. Existența utilitatilor. Locuinta sa fie racordata la toate utilitatile: gaze, electricitate, apa, canalizare.
  5. Calitatea constructiei. Pentru a nu avea surprize neplăcute mai tarziu, la alegerea locuintei este bine sa verificam structura de rezistenta, grinzile, stalpii, fundatia, si este indicat sa alegem acele locuinte care corespund in totalitate normelor de rezistenta și calitate.
  6. De asemenea finisajele trebuie verificate cu atentie: liniile tavanelor sa fie drepte, imbinarea si calitatea parchetului sa fie corespunzatoare, colturile peretilor sa aiba unghi de 90 grade, sistemele de incalzire sa fie verificate.
  7. Prețul. Costul locuintei sa corespunda din punct de vedere preț/calitate. Inainte de a porni in cautarea casei, este indicat sa facem o prospectare si sa studiem preturile zonei in care dorim sa ne mutam. Pentru o siguranta mai mare, pentru stabilirea pretului este de preferat sa apelam la un specialist care ne poate face o evaluare corecta.
  8. Costuri suplimentare – costul unei eventuale renovari, partiale sau totale. Foarte multe persoane isi doresc o locuinta la cheie, in care sa nu mai investeasca nimic, dar exista si cazuri in care dorim sa ne amenajam locuinta dupa propriile gusturi. In acest caz, este bine sa stim de la inceput ce dorim sa facem si cat trebuie sa investim in procesul de renovare.
  9. Vecinii: Nu in ultimul rand, la alegerea locuintei, trebuie sa stim langa cine ne mutam, deoarece vecinii joaca un rol destul de important. Este bine sa facem un tur al zonei, sa luam contact cu vecinii, pentru a putea vedea cat de bine ne simtim in locul respectiv și cât de compatibili suntem cu viitorii vecini.
  10. Dacă suntem posesorii unui autoturism, este important sa vedem dacă exista suficiente locuri de parcare în apropierea blocului sau dacă este vorba despre o casa, dacă este posibila parcarea în curte sau, câteodată, într-un garaj.
Citeste si:  Mami te iubesc

 

Un sfat util: apelati la o agenție imobiliara serioasa, pentru ca un agent imobiliar profesionist, vă va da sfaturi utile; experiența și cunoasterea zonei și a istoricului constructiilor din zona pot oferii detalii pe care nu aveți de unde sa le aflati; nu va fie teama să-l întrebați tot ce va interesează, și el este interesat să se finalizeze procesul de vanzare-cumparare – lucrează pe comision, nu? – și vă va reprezenta interesele în fata proprietarului. Este indicat să-i spuneți de la început bugetul de care dispuneti, și sa va interesati cât este comisionul, pentru ca acesta sa știe/sa aleaga cea mai buna modalitate de negociere a pretului astfel încât să se ajungă la un compromis, la un preț care sa multumeasca ambele părți. Nu negociati dumneavoastră, el știe mai multe despre componenta pretului de vanzare și pana unde îl poate scadea!

Un alt avantaj al efectuarii tranzactiei printr-o agenție imobiliara este faptul ca veți avea asistenta pe toată durata derularii actiunii, pana la primirea cheilor locuintei.

În momentul când un agent imobiliar vă va arata o locuinta, aveți siguranța ca, în prealabil, acesta a verificat atât existența tuturor actelor necesare cât și veridicitatea lor, la notarul cu care colaboreaza în mod obișnuit. În caz contrar, va revine dumneavoastră sarcina de a cere și verifica la un notariat dacă actele sunt în buna regula și asta costa timp și bani. Dacă aveți un notar pe care îl cunoașteți și aveți încredere în el, nu ezitati să-l propuneti brokerului imobiliar; dacă este un adevărat profesionist și și-a făcut datoria cinstit, nu va avea ce sa comenteze.

Citeste si:  Tatuaje de sezon

În cazul în care doriți sa accesati un credit imobiliar (Prima Casa sau credit ipotecar), brokerul imobiliar va poate consilia și ajuta în alegerea celei mai bune banci din punt de vedere al dobanzilor, eficientei și duratei de acordare a acestuia.

 

În principiu, dosarul de vanzare trebuie sa cuprinda:

  • contract de vanzare-cumparare;
  • cadastru și intabulare;
  • certificat energetic;
  • certificat fiscal privind plata impozitului asupra proprietatii;
  • extras de carte funciara care atesta ca nu exista nici o sarcina asupra proprietatii și nici nu exista vreo tranzactie în curs de desfasurare;
  • adeverinta de la Asociatia de Proprietari din care sa rezulte ca nu sunt restante la plata intretinerii.

 

Nu în ultimul rând, solicitati factura și chitanta pentru suma platita drept comision pentru serviciile pe care vi le-a prestat.

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *