Google aniverseaza 96 de ani de la nasterea lui Les Paul

Google aniverseaza 96 de ani de la nasterea maestrului chitaristilor Les Paul, acesta fiind nu numai un chitarist excelent de blues, sau de rock’n’roll, insa totodata fiind si un geniu care a mesterit, modelat si inventat chitarile electrice.
Les Paul este autorul celelbrei variante a bine cunoscutei firme Gibson, care a facut ca generatii intregi de chitaristi sa devina peste noapte guitar heros. Gibson Les Paul este astazi una dintre cele mai populare chitari ale mediului blues si rock, pana la rockul extrem, heavy metal etc. in primul rand datoritat timbrului, unul mult mai dur decat varianta concurenta de la firma Fender, produsa de Leo Fender – cunoscutul Telecaster, ori mai rockul Stratocaster.les paulntr-o serie limitata, modelul Gibson Les Paul Anniversary 2011.

Diferenta care a dat sound-ul muzicii rock o fac in primul rand dozele electrice, care la Les paul sunt in varianta humbucker (adica doua doze simple in paralel si inversate, pentru reducerea zgomotului de fond – patent Les Paul), in vreme ce la Fender avem de a face cu doze simple (single-coil). Humbuckerele sunt mult mai „dure” din acest punct de vedere.

Dar mai apoi, chitarile Gibseon Les Paul au mai castigat la capitolul lemn de calitate – mahon, cu top din diferite alte „furniruri”, dar si la design, un design provenit parca dintr-un violoncel, combinat cu traditionala chitara clasica, iar mai apoi recunoscuta prin degajarea (cut-away) de la notele inalte, care sa permita cantaretului sa faca magistrale solouri de chitara cu o usurinta uluitoare. Acestea sunt principalele atuu-ri ale chitarilor Gibson Les Paul.

Acum, vorbind de maestrul Les Paul, acest magician al chitarelor Gibson, sa spunem cas-a nascut la 9 iunie 1915 sub numele de Lester William Polfuss. Cântăreţ de jazz american şi inventator, acesta a fost un pionier în dezvoltarea chitării electrice, care a făcut posibil rock-and-roll-ul. De numele lui se leagă multe inovaţii de înregistrare, inovaţii care s-au resimţit în muzica lui. Les Paul a murit în august 2009. Google îl sărbătoreşte nu numai prin imagine, dar şi cu ajutorul sunetului: cei care dau cu mouse-ul deasupra ilustraţiei pot auzi acorduri de chitară.

Citeste si:  Performante financiare de succes

Muzicienii contemporani, în principal din aria rockului, îi datorează lui Les Paul şi inventarea magnetofonului multipistă. Până atunci – cel de-Al Doilea Război Mondial tocmai se încheiase -, muzicienii erau obligaţi să înregistreze cântecele complet, în direct. Magnetofonul lui Les Paul a permis muzicienilor să îşi înregistreze propriile bucăţi muzicale, iar apoi a permis mixarea tuturor acestor fragmente muzicale pe discuri. Lester William Polsfuss a fost, însă, înainte de toate, un virtuoz al chitarei.

La ora actuală compania Gibson Guitars este fabricantul chitarelor care poartă numele Les Paul. În 1952, compania Gibson a început să fabrice faimosul model “Les Paul“. Principalul avantaj al acestui tip de chitară consta în faptul că avea un “corp plin”, spre deosebire de chitarele electrice din epocă, ale căror părţi centrale erau făcute dintr-o bucată de lemn scobită în centru. Virtuozul chitarist american Les Paul, ale cărui inovaţii în domeniul înregistrărilor audio au revoluţionat muzica rock, a decedat la vârsta de 94 de ani. Si in acest an, compania americana va da pe piata, intr-o serie limitata, modelul Gibson Les Paul Anniversary 2011.

Sa-i aducem un omagiu chitaristului al carei valoare este de inconfundat.

 

 

About author View all posts Author website

LaNoapte

Ma numesc Andrei si sunt Blogger , Seo & Marketing Specialist. Informatii cu privire la blog, scrie pe e-mail la contact [at] lanoapte.ro sau Yahoo Messenger servicelaptopbucuresti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *